Wyglądać jak miss.

Pan Kanapka został oczarowany przez Miss. Czyż można się dziwić? Miss świetnie gotuje, piecze, je, smakuje ... a jak wygląda !!! Była ostatnio widziana na terenie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, gdzie pokazowo piekła gęś*. Pan Kanapka tak się zasłuchał w kulinarne rady i opowieści pani Ewy Wachowicz** - bo o niej mowa - że nie zdążył skosztować samej pieczonej gęsi. Musiał obejść się smakiem, a właściwie zapachem, którego pełna była sala. Sala wypełniona była też po brzegi przez wielbicieli i wielbicielki kulinarnego talentu i urody naszej miss.

Pani Ewa uwielbia jeść! Lubi dobrą kuchnię z różnych stron świata. Z wędrówek przywozi nowe smaki, przepisy i ingrediencje. W kuchni pozwala sobie na eksperymenty i fantazjowanie. Jednak specjalnie poleca polskie potrawy , sprawdzone w rodzinnym, galicyjskim domu. Zachwala kuchnię swojej mamy i zwyczaj rodzinnego biesiadowania, zwłaszcza w czasie świąt. 

Dba o figurę.  Dla  dobrego samopoczucia, a także z racji pracy w TV (możemy ją oglądać w programie "Ewa gotuje"). Znalazła swój sposób, który bez zbytniego "katowania się" pozwala jej zachować linię. Dieta i odchudzanie jej kojarzą się  ze stresem. Poleca więc metodę, która  prawie bezstresowo przynosi .

Ten sposób to ruch i właściwe odżywianie. Co do ruchu, to porusza sie pięknie. Nasza Piękna lubi tańczyć, lubi trenować i to konkretnie. Lubi się po prostu zmęczyć. Jeżdzi na rowerze, gra w tenisa, biega, jeżdzi konno. Do tego regularne posiłki. Radzi, by lepiej zjeść pięć, sześć mniejszych porcji dziennie, niż dwie, trzy duże. Konkretne śniadanie, obiad i mniejszy podwieczorek, uzupełniane międzyczasie małymi przekąskami, kanapeczkami. Radzi nie dopuszczać do zbytniego wygłodzenia, bo wtedy trudno zachować umiar w zaspakajaniu głodu. Poleca podwieczorek, a nie późną kolację, gdyż w nocy zmienia się metabolizm naszego organizmu, gorzej spalamy spożywane kalorie. Jak dowiedział się Pan Kanapka, najpóżniej powinno się jeść dwie godziny przed snem. Co do kanapeczek, to w książkach kucharskich pani Ewy są przepisy również na.... pasty do kanapek.  

Gdy smukłość sylwetki miss bywa lekko zagrożona, to gotuje sobie słynną kapuścianą zupę*** i  żywi się nią przez dwa , trzy dni. Dodatkowo ćwiczy ze skakanką i  linia zostaje zachowana.

Już od siebie Pan Kanapka radzi pić sporo zwykłej, czystej wody. Tak dla zdrowia. W krajach śródziemnomorskich, gdzie nie ma zbyt wielu grubasów, np.w Turcji, Grecji, we Włoszech, gdy prosimy o podanie herbaty, czy kawy otrzymujemy obok szklaneczki czy filiżanki z zamawianym aromatycznym napojem, również szklaneczkę wody.  

Na załączonym zdjęciu jest wzorzec miss. Nic, tylko korzystać z załączonych dobrych rad i powiększać grono polskich piękności.

                                                                                                                      Autor: Pan Kanapka                     

 

 

 

* - Pokazowe pieczenie gęsi odbyło się w czasie XIV Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej organizowanej przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

** - Ewa Wachowicz to: Miss Polonia 1992 r, III wicemiss konkursu Miss Świata, Miss Świata Studentek w 1993 roku.

*** - Odchudzająca zupa kapuściana. Składniki:1 główka kapusty, 2 papryki, 2 cebule, 1 seler naciowy, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 2 liscie laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 łżeczki ziół prowansalskich, 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku.

Szczegóły przyrządzenia na : www.promiss.krakow.pl

Artykuł dodany przez:
Zespół RuszajSie.pl
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish