Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami itd

Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościom świeżo obrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie. Doskonałą i zdrową przekąską są jabłkowe chipsy. O nich poniżej, ale najpierw przepis najkrótszy i najłatwieszy na coś pysznego z jabłek. 

 

Jabłka w cieście

Czas wykonania:10 minut.

1 szklanka mleka

2 jajka, mąka,

kilka jabłek,

olej rzepakowy do smażenia

Rozbełtać dokładnie jajka z mlekiem i nadal mieszając dodawać mąkę, aż powstanie jednolite ciasto o gęstości płynnej śmietany.

Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki a nastepnie w plasterki o grubości 0,5 cm.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładać łyżką ciasto na niewielkie placuszki, dbając by jak najwięcej zmieścić w każdym placuszku jabłek. Uzupełniać ciasto pokrojonymi jabłkami. Smażyć na złoty kolor z obu stron i po odsączeniu na serwetce papierowej nadmiaru tłuszczu, podawać gorące. Jabłka same w sobie mają dość słodyczy, ale można posypać cukrem pudrem.

 

Strudel z jabłkami (przepis autorstwa Anny Legut)

40 dkg mąki,

1 jajko

łyżeczka masła

1-2 łyżek gorącej wody

10 dkg masła

1/2 kg jabłek

5 dkg tartej bułki i trochę cukru

Mąkę, jajko, łyżeczkę masła i gorącą wodę dość długo wyrobiać na wolne ciasto. Odłożyć na pół godziny i po tym rozwałkować i skropić masłem. Rozciągnąć cieniutko rozwałkowane i niech to obeschnie. Potem pokropić ciasto masłem i posypać tartą bułką. Na to położyć pokrojone jabłka zmieszane z cukrem, posypać – kto lubi – rodzynkami i cynamonem. Zwinąć w wałek i piec 3 kwadranse.

 

Jabłka suszone (chipsy z jabłek)

Wybieramy owoce średniej wielkości. Myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i rozkładamy do wysuszenia. Można suszyć w suszarce elektrycznej lub w piekarniku. Doskonale się sprawdza miejsce przed palącym się kominkiem lub ... ostatecznie rozkładamy papier z kawałkami jabłek na ciepłych kaloryferach. Ususzone wkładamy do papierowych torebek z przeznaczeniem do spożycia w długie zimowe wieczory.

 
 
Bloguje Sonia Baran
Sonia Baran
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish