Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

Dziurawiec - magiczne świętojańskie ziele
24 czerwiec 2019, 12:04
Pora kwitnienia dziurawca zwyczajnego, zwanego inaczej rutą albo zielem świętojańskim, rozpoczyna się w czerwca w okolicach imienin Jana - stąd nazwa. Hypericum perforatum, czyli dziurawiec zwyczajny, należy do ziół stosowanych od stuleci po dzień dzisiejszy. Lecznicze działanie rośliny zna... (czytaj całość)
Zielony sok mistrza Langa
24 kwieceń 2019, 08:40
Zanim podam przepis na zielony sok-ulubiony sok mistrza Czesława Langa- kilka, no kilkanaście słów o tytułowym smakoszu tegoż. Nie trzeba wiele informacji, bo nawet dziecko w Polsce wie, kim jest Czesław Lang. Wicemistrz olimpijski, wielokrotny mistrz Polski - oczywiście w kolarstwie. Nad... (czytaj całość)
Pączki, chrusty na zapusty
22 luty 2019, 12:58
Dawniej koniec karnawału traktowano poważnie. Na wsiach tańce w zapusty gwarantowały lepszy urodzaj, zaś miastowym (i nie tylko miastowym) pannom dawały szansę znalezienia narzeczonego. Bawiono się do białego rana. W ostatni wtorek zapustów - przed środą popielcową - planowano z... (czytaj całość)
Na wigilię ... żur na siekierze
24 grudzień 2018, 11:21
Moja babcia Franciszka na w dzień wigilii stawiała w kącie izby snop niewymłóconego jeszcze zboża, z kłosami pełnymi ziaren, jako życzenie, prośba o dostatek w Nowym Roku. Takie było świąteczne udekorowanie domu. Dołączała się do tego jeszcze choinka, przez babcię zwana krysban (christbaum, z ję... (czytaj całość)
Domowe soki i soczki
03 sierpień 2018, 10:49
Soki owocowe to najwspanialsze, naturalne żródło witamin i minerałów. Najwartościowsze są te surowe, patrz na:http://ruszajsie.pl/articlesfood/view/24785900/ Jednak lato się skończy, a wraz z nim kończy się czas na jedzenie świeżych, soczystych, polskich owoców. Wypada nam pom... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
05 grudzień 2017, 14:48
Jak makiem zasiał Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj.... (czytaj całość)
Zielono mi, sałatkowo
22 kwieceń 2017, 13:23
Oto - pochodzące sprzed bez mała stu lat - całkiem aktualne przepisy na wiosenne, zielone sałatki . Autorką jest pani Anna Legut .Przepisy bardzo skrótowe, bo wtedy panie na ogół umiały przyrządzać jedzenie. Warto spróbować, bo witaminy nam wiosną są bardzo potrzebne. Nie bójmy się dodawać śmietany... (czytaj całość)
Post rajem dla wegetarian
10 kwieceń 2017, 11:26
Dni postu dla niektórych smakoszy mogą okazać się czasem ciekawym. Trzeba trochę popróbować jarskiego jedzenia. Jest wiele, wiele takich postnych specjałów. Na przykład pierogi mogą być w dziesiątkach odmian i smaków nadziania. Świeże soki warzywno - owocowe zawierające "pełny bukiet witamin i... (czytaj całość)
Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami itd
07 październik 2016, 14:03
Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościomświeżoobrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie. Doskonałą i zdrową prz... (czytaj całość)
W kolorze i smaku śliwkowym
26 sierpień 2016, 16:36
"Fioletowe śliwki, meszek aż niebieski ..." grzechem byłoby nie jeść i nie zrobić zapasów na zimę. Śliwkowe kompoty, kwaskowate powidła z węgierek, dżemy, a dla dorosłych śliwowica. Owoc doskonały na ciasta, knedle, czy pierogi. Śliwki regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnik... (czytaj całość)

Znaleziono 25 wyników na 3 stronach

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish