Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

O zgrabnej figurze i zdrowym rozsądku
23 kwieceń 2021, 12:51
Temat jak rzeka. Walczą w tej tematycznej rzece dwa silne, skrajne nurty. Jeden, że żyje się po to, by jeść. Drugi, że pije i je się tylko tyle, by żyć. Trudno będzie nam skrajności te pogodzić. Jedzenie jawi się więc tutaj jako problem poważny, wręcz egzystencjalny. Chyba słusznie. Czyjedzeniej... (czytaj całość)
Zacznijmy od beczki
04 listopad 2020, 21:23
Od czego to pisanie o zdrowym jedzeniu zacząć? Najlepiej zaczynać od pieca. Ja jednak rozpocznę od beczki. Od jesiennej beczki na kiszoną kapustę i kiszone ogórki, zimowy magazyn świeżych, najtańszych witamin. Korzystając z serwisu Polskiej Agencji Prasowej poświęconego nauce polskiej, cytu... (czytaj całość)
Za piec, albo za okno. Czubajka kania.
21 październik 2020, 15:36
Czubajka kania (macrolepiota procera) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Kanię można zbierać od lipca do października. Lubi występować na słonecznych łąkach w pobliżu zarośli. Można zbierać te grzyby, gdy wykształcą już bardzo szerokie kapelusze, bo wtedy trudniej pomylić ze sromotnikiem. Na s... (czytaj całość)
Dziurawiec - magiczne świętojańskie ziele
24 czerwiec 2019, 12:04
Pora kwitnienia dziurawca zwyczajnego, zwanego inaczej rutą albo zielem świętojańskim, rozpoczyna się w czerwca w okolicach imienin Jana - stąd nazwa. Hypericum perforatum, czyli dziurawiec zwyczajny, należy do ziół stosowanych od stuleci po dzień dzisiejszy. Lecznicze działanie rośliny zna... (czytaj całość)
Zielony sok mistrza Langa
24 kwieceń 2019, 08:40
Zanim podam przepis na zielony sok-ulubiony sok mistrza Czesława Langa- kilka, no kilkanaście słów o tytułowym smakoszu tegoż. Nie trzeba wiele informacji, bo nawet dziecko w Polsce wie, kim jest Czesław Lang. Wicemistrz olimpijski, wielokrotny mistrz Polski - oczywiście w kolarstwie. Nad... (czytaj całość)
Pączki, chrusty na zapusty
22 luty 2019, 12:58
Dawniej koniec karnawału traktowano poważnie. Na wsiach tańce w zapusty gwarantowały lepszy urodzaj, zaś miastowym (i nie tylko miastowym) pannom dawały szansę znalezienia narzeczonego. Bawiono się do białego rana. W ostatni wtorek zapustów - przed środą popielcową - planowano z... (czytaj całość)
Na wigilię ... żur na siekierze
24 grudzień 2018, 11:21
Moja babcia Franciszka na w dzień wigilii stawiała w kącie izby snop niewymłóconego jeszcze zboża, z kłosami pełnymi ziaren, jako życzenie, prośba o dostatek w Nowym Roku. Takie było świąteczne udekorowanie domu. Dołączała się do tego jeszcze choinka, przez babcię zwana krysban (christbaum, z ję... (czytaj całość)
Domowe soki i soczki
03 sierpień 2018, 10:49
Soki owocowe to najwspanialsze, naturalne żródło witamin i minerałów. Najwartościowsze są te surowe, patrz na:http://ruszajsie.pl/articlesfood/view/24785900/ Jednak lato się skończy, a wraz z nim kończy się czas na jedzenie świeżych, soczystych, polskich owoców. Wypada nam pom... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
05 grudzień 2017, 14:48
Jak makiem zasiał Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj.... (czytaj całość)
Zielono mi, sałatkowo
22 kwieceń 2017, 13:23
Oto - pochodzące sprzed bez mała stu lat - całkiem aktualne przepisy na wiosenne, zielone sałatki . Autorką jest pani Anna Legut .Przepisy bardzo skrótowe, bo wtedy panie na ogół umiały przyrządzać jedzenie. Warto spróbować, bo witaminy nam wiosną są bardzo potrzebne. Nie bójmy się dodawać śmietany... (czytaj całość)

Znaleziono 28 wyników na 3 stronach

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish