Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

Domowe soki i soczki
21 lipiec 2017, 09:46
Domowe soki i soczki Soki owocowe to najwspanialsze, naturalne żródło witamin i minerałów. Najwartościowsze są te surowe, patrz na:http://ruszajsie.pl/articlesfood/view/24785900/ Jednak lato się skończy, a wraz z nim kończy się czas na jedzenie świeżych, soczystych, polsk... (czytaj całość)
Zielono mi, sałatkowo
22 kwieceń 2017, 13:23
Oto - pochodzące sprzed bez mała stu lat - całkiem aktualne przepisy na wiosenne, zielone sałatki . Autorką jest pani Anna Legut.Przepisy bardzo skrótowe, bo wtedy panie na ogół umiały przyrządzać jedzenie. Warto spróbować, bo witaminy nam wiosną są bardzo potrzebne. Nie bójmy się ... (czytaj całość)
Post rajem dla wegetarian
10 kwieceń 2017, 11:26
Dni postu dla niektórych smakoszy mogą okazać się czasem ciekawym. Trzeba trochę popróbować jarskiego jedzenia. Jest wiele, wiele takich postnych specjałów. Na przykład pierogi mogą być w dziesiątkach odmian i smaków nadziania. Świeże soki warzywno - owocowe zawierające "pełn... (czytaj całość)
Sok jak hormon wzrostu
11 marzec 2017, 16:33
Sok jak hormon wzrostu. Owoce i warzywa. O każdej porze roku jesteśmy spragnieni słońca i witamin. Zwłaszcza zimą i wiosną, gdy słabi wkraczamy w zieloną porę roku. Oto sok – smaczna porcja naturalnych witamin i minerałów, tak potrzebnych dla naszego organizmu. Słuch... (czytaj całość)
Pączki, chrusty na zapusty
20 luty 2017, 10:52
Dawniej koniec karnawału traktowano poważnie. Na wsiach tańce w zapusty gwarantowały lepszy urodzaj, zaś miastowym (i nie tylko miastowym) pannom dawały szansę znalezienia narzeczonego. Bawiono się do białego rana. W ostatni wtorek zapustów - przed środą popielcową - planowan... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
16 grudzień 2016, 12:54
Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj. Najczęściej na stole... (czytaj całość)
Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami itd
07 październik 2016, 14:03
Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościomświeżoobrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie... (czytaj całość)
W kolorze i smaku śliwkowym
26 sierpień 2016, 16:36
"Fioletowe śliwki, meszek aż niebieski ..." grzechem byłoby nie jeść i nie zrobić zapasów na zimę. Śliwkowe kompoty, kwaskowate powidła z węgierek, dżemy, a dla dorosłych śliwowica. Owoc doskonały na ciasta, knedle, czy pierogi. Śliwki regulują trawienie, chronią pr... (czytaj całość)
Zielony sok mistrza Langa
19 maj 2016, 15:38
Zanim podam przepis na zielony sok - ulubiony sok mistrza Czesława Langa - kilka, no kilkanaście słów o tytułowym smakoszu tegoż. Nie trzeba wiele informacji, bo nawet dziecko w Polsce wie, kim jest Czesław Lang. Wicemistrz olimpijski, wielokrotny mistrz Polski - oczywiście w kolarstwie. N... (czytaj całość)
O zgrabnej figurze i zdrowym rozsądku
01 kwieceń 2016, 10:25
O zgrabnej figurze i zdrowym rozsądku. Temat jak rzeka. Walczą w tej tematycznej rzece dwa silne, skrajne nurty. Jeden, że żyje się po to, by jeść. Drugi, że pije i je się tylko tyle, by żyć. Trudno będzie nam skrajności te pogodzić. Jedzenie jawi się więc tutaj jako problem po... (czytaj całość)
Porzeczkowa poezja smaku
24 lipiec 2015, 15:22
Soki, dżemy, powidła i nalewki z porzeczek. Spróbujmy wyczarować poezję smaku z kolorowych, pełnych soku koralików czarnej, czerwonej lub białej porzeczki. Piękne wiersze o porzeczkach już są. Oto fragmenty wiersza Adama Ziemianina "Tryptyk porzeczkowy". czarna porzeczka rzuc... (czytaj całość)
Przysmak Wiedżmina
23 czerwiec 2015, 13:57
Sezon na grzyby dopiero się zbliża, ale sezon na Wiedźmina jest już w pełni. Magiczna, wręcz niezwyczajna siła i moc białowłosego bohatera sagi o Wiedźminie autorstwa Andrzeja Sapkowskiego, brała się z różnych źródeł. Jednak pusty brzuch potrafi każdą siłę, nawet magiczną, os... (czytaj całość)
Sok owocowo - warzywny
20 marzec 2015, 15:59
Sok jak hormon wzrostu. O każdej porze roku jesteśmy spragnieni słońca i witamin. Zwłaszcza zimą i wiosną, gdy słabi wkraczamy w zieloną porę roku. Oto sok – smaczna porcja naturalnych witamin i minerałów, tak potrzebnych dla naszego organizmu. Słuchacze radi... (czytaj całość)
Śniadanie wykwintne
09 styczeń 2015, 14:39
Czas na coś wykwintnego. Czas na takie menu, które pozwoli nam powiedzieć lub pomyśleć: "Chwilo trwaj, chwilo jesteś piękna". Można też wtedy z uwielbieniem podnieść oczy do góry, jak bohaterowie duńskiego filmu "Uczta Babette" ( wg Wikipedii: W roku 1995, z okazji... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
22 grudzień 2014, 14:09
Jak makiem zasiał Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj. Najczę... (czytaj całość)
Zakwas na żurek i czerwony barszcz.
22 grudzień 2014, 12:29
Zawsze jest stosowny czas by ukisić mąkę na żurek, czy buraki na czerwony barszcz. Zakwas na barszcz czerwony, czasem nazywany "zupą pirata". Przykładowe składniki: 1 litr letniej (lekko ciepłej), nieprzegotowanej wody, tyle, by przykryć buraki w naczyniu, 1 kilogram b... (czytaj całość)
Nalewki dla rozgrzewki
19 grudzień 2014, 09:16
Nalewka z owoców dzikiej róży Na sporządzenie tej niezwykle smacznej nalewki najlepszą porą jest późna jesień. Po lasach, na miedzach i łąkach czerwienieją dojrzałe, już dobrze przemrożone, częściowo miękkie, owoce dzikiej róży. Zbieramy je ostrożnie, bo to naprawde nieco ... (czytaj całość)


EnglishPolish