Zielono mi, sałatkowo

Oto - pochodzące sprzed bez mała  stu lat - całkiem aktualne przepisy na wiosenne, zielone sałatki . Autorką jest pani Anna Legut. Przepisy bardzo skrótowe, bo wtedy panie na ogół umiały przyrządzać jedzenie. Warto spróbować, bo witaminy nam wiosną są bardzo potrzebne. Nie bójmy się dodawać śmietany, oleju czy oliwy. Ważne witaminy przyswajane są przez organizm tylko rozpuszczone w  tłuszczach.

Sałata ze śmietaną

2 duże główki sałaty, łyżka octu, 1/2 litra śmietany, cukier.

Liscie dobrze opłukać, 3 minuty przed podaniem posolić, wycisnąć, zalać smietaną, do której podano troszkę cukru i octu do smaku. Do tej sałaty kroi się ugotowane jajka.

Sałata z kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę pocukrzyć do smaku, dodać drobno pokrojonej cebuli i troche pieprzu (1/2 g). Pokropić oliwą, olejem rzepakowym lub lnianym. Do wyboru. Dobrze wymieszać. W tej sałacie jest dużo witamin.

Sałata jarzynowa

1/4 kg ziemniaków, 1 kalarepka, 2 marchewki, 1 seler średniej wielkości, 1 duże jabłko winne, 2 kiszone ogórki, 10 dkg zielonego groszku lub białej (ugotowanej) fasoli, 1 cebula, cukier, pieprz sól do smaku i sos majonezowy lub tatarski.

Ziemniaki ugotować w łupinie, osobno ugotować jarzyny. Marchewkę, seler, kalarepkę. Zimne ziemniaki i jarzyny pokroić na dobne kosteczki, dodać pokrojony drobno ogórek, poszatkowane jabłko, pokrojoną cebulę, ugotowany groszek lub fasolę. Do smaku cukru, soli, pieprzu. Wszystko wymieszać z sosem majonezowym lub tatarskim. Dodać do smaku chrzanu. Sałatę podaje się na salaterce.

Sałata z selerów

1/4 kg ziemniaków,1/4 kg selerów, ocet, sól, cukier.

Ugotowane w łupinach kartofle pokrajać w plasterki. Osobno w całości gotować selery, selery nie solić, bo zczernieją. Obrać ze skórki, pokrajać, wymieszać z ziemniakami, pocukrzyć, popieprzyć, dodać octu do smaku.

Sałatka z rzodkiewki

Kilkanaście rzodkiewek, 1/4 litra śmietany,sól.

Rzodkiewkę białą i czerwoną dobrze opłukać ( białą trzeba obrać ze skórki). Pokrajać cieniutko, wymieszać z kwaśną śmietaną i dodać soli do smaku.

Sałatka amerykańska

1/4 kg ogórków, 1/4 kg pomidorów, 2 cebule, trochę zielonego koperku. Cukier, sól, pieprz, cytryna lub ocet. Pomidory przełożyć ogórkami, na salaterce przekładać jeszcze cebulą, posypać cukrem, odrobiną soli i pieprzu a po wierzchu zielonym koperkiem.

Sałata z czerwonej kapusty

1 główka czerwonej kapusty, sól, pieprz, cebula, cukier.

Kapustę drobno pokrajać, dać na gotującą posoloną wodę. Pogotować dobrze, odcedzić i niech odcieknie. Dać na półmisek, skropić octem, by nabrała koloru. Dla smaku pomieszać z posiekaną cebulą, troche pocukrować i podać do pieczeni.

Bloguje Sonia Baran
Sonia Baran
EnglishPolish