Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami.
Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościom świeżo obrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie. Doskonałą i zdrową przekąską są jabłkowe chipsy. O nich poniżej, ale najpierw przepis najkrótszy i najłatwieszy na coś pysznego z jabłek.
Jabłka w cieście
Czas wykonania:10 minut.
1 szklanka mleka
2 jajka, mąka,
kilka jabłek,
olej rzepakowy do smażenia
Rozbełtać dokładnie jajka z mlekiem i nadal mieszając dodawać mąkę, aż powstanie jednolite ciasto o gęstości płynnej śmietany.
Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki a nastepnie w plasterki o grubości 0,5 cm.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wykładać łyżką ciasto na niewielkie placuszki, dbając by jak najwięcej zmieścić w każdym placuszku jabłek. Uzupełniać ciasto pokrojonymi jabłkami. Smażyć na złoty kolor z obu stron i po odsączeniu na serwetce papierowej nadmiaru tłuszczu, podawać gorące. Jabłka same w sobie mają dość słodyczy, ale można posypać cukrem pudrem.
Strudel z jabłkami (przepis autorstwa Anny Legut)
40 dkg mąki,
1 jajko
łyżeczka masła
1-2 łyżek gorącej wody
10 dkg masła
1/2 kg jabłek
5 dkg tartej bułki i trochę cukru
Mąkę, jajko, łyżeczkę masła i gorącą wodę dość długo wyrobiać na wolne ciasto. Odłożyć na pół godziny i po tym rozwałkować i skropić masłem. Rozciągnąć cieniutko rozwałkowane i niech to obeschnie. Potem pokropić ciasto masłem i posypać tartą bułką. Na to położyć pokrojone jabłka zmieszane z cukrem, posypać – kto lubi – rodzynkami i cynamonem. Zwinąć w wałek i piec 3 kwadranse.
Jabłka suszone (chipsy z jabłek)
Wybieramy owoce średniej wielkości. Myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i rozkładamy do wysuszenia. Można suszyć w suszarce elektrycznej lub w piekarniku. Doskonale się sprawdza miejsce przed palącym się kominkiem lub ... ostatecznie rozkładamy papier z kawałkami jabłek na ciepłych kaloryferach. Ususzone wkładamy do papierowych torebek z przeznaczeniem do spożycia w długie zimowe wieczory.