Ostatnio dodane artykuły o zdrowym jedzeniu

Zielono mi, sałatkowo
22 kwieceń 2017, 13:23
Oto - pochodzące sprzed bez mała stu lat - całkiem aktualne przepisy na wiosenne, zielone sałatki . Autorką jest pani Anna Legut .Przepisy bardzo skrótowe, bo wtedy panie na ogół umiały przyrządzać jedzenie. Warto spróbować, bo witaminy nam wiosną są bardzo potrzebne. Nie bójmy się dodawać śmietany... (czytaj całość)
Post rajem dla wegetarian
10 kwieceń 2017, 11:26
Dni postu dla niektórych smakoszy mogą okazać się czasem ciekawym. Trzeba trochę popróbować jarskiego jedzenia. Jest wiele, wiele takich postnych specjałów. Na przykład pierogi mogą być w dziesiątkach odmian i smaków nadziania. Świeże soki warzywno - owocowe zawierające "pełny bukiet witamin i... (czytaj całość)
Jabłka, jabłuszka, strudel z jabłkami itd
07 październik 2016, 14:03
Sezon na jabłka trwa obecnie przez cały rok. Jednak właśnie jesień jest najlepszą porą na degustację jabłkowych pyszności. Najlepiej chrupać całe owoce. Można też obrać i podawać domownikom oraz gościomświeżoobrane ze skórki. W takiej postaci znikają z półmiska błyskawicznie. Doskonałą i zdrową prz... (czytaj całość)
W kolorze i smaku śliwkowym
26 sierpień 2016, 16:36
"Fioletowe śliwki, meszek aż niebieski ..." grzechem byłoby nie jeść i nie zrobić zapasów na zimę. Śliwkowe kompoty, kwaskowate powidła z węgierek, dżemy, a dla dorosłych śliwowica. Owoc doskonały na ciasta, knedle, czy pierogi. Śliwki regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnik... (czytaj całość)
Porzeczkowa poezja smaku
24 lipiec 2015, 15:22
Soki, dżemy, powidła i nalewki z porzeczek. Spróbujmy wyczarować poezję smaku z kolorowych, pełnych soku koralików czarnej, czerwonej lub białej porzeczki. Piękne wiersze o porzeczkach już są. Oto fragmenty wiersza Adama Ziemianina "Tryptyk porzeczkowy". czarna porzeczka rzucona garścią... (czytaj całość)
Przysmak Wiedżmina
23 czerwiec 2015, 13:57
Sezon na grzyby dopiero się zbliża, ale sezon na Wiedźmina jest już w pełni. Magiczna, wręcz niezwyczajna siła i moc białowłosego bohatera sagi o Wiedźminie autorstwa Andrzeja Sapkowskiego, brała się z różnych źródeł. Jednak pusty brzuch potrafi każdą siłę, nawet magiczną, osłabić. Czytającym książ... (czytaj całość)
Sok jak hormon wzrostu
20 marzec 2015, 15:59
Sok jak hormon wzrostu. O każdej porze roku jesteśmy spragnieni słońca i witamin. Zwłaszcza zimą i wiosną, gdy słabi wkraczamy w zieloną porę roku. Oto sok – smaczna porcja naturalnych witamin i minerałów, tak potrzebnych dla naszego organizmu. Słuchacze radiowej Trójki s... (czytaj całość)
Śniadanie wykwintne
09 styczeń 2015, 14:39
Czas na coś wykwintnego. Czas na takie menu, które pozwoli nam powiedzieć lub pomyśleć: "Chwilo trwaj, chwilo jesteś piękna". Można też wtedy z uwielbieniem podnieść oczy do góry, jak bohaterowie duńskiego filmu "Uczta Babette" ( wg Wikipedii: W roku 1995, z okazji stulecia nar... (czytaj całość)
Jak makiem zasiał
22 grudzień 2014, 14:09
Jak makiem zasiał Spokój w czasie Świąt pomogą nam uzyskać potrawy z maku. Maku niebieskiego - lub rzadziej spotykanego – białego. Według tradycji mak jest składnikiem najważniejszych potraw wigilijnych. Przynosi gospodarzom dostatek, symbolizuje płodność i urodzaj. Najczęściej na stole ... (czytaj całość)
Zakwas na żurek i czerwony barszcz.
22 grudzień 2014, 12:29
Zawsze jest stosowny czas by ukisić mąkę na żurek, czy buraki na czerwony barszcz. Zakwas na barszcz czerwony, czasem nazywany "zupą pirata". Przykładowe składniki: 1 litr letniej (lekko ciepłej), nieprzegotowanej wody, tyle, by przykryć buraki w naczyniu, 1 kilogram buraków cz... (czytaj całość)

Znaleziono 28 wyników na 3 stronach

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish